What is more, I am a Catalan.

dilluns, de febrer 06, 2006

Teniu el dret a copiar

El concepte del copyleft va sorgir com una iniciativa dins el món del software per construir un ecosistema de programes lliures per a benefici de tothom. Aquest ecosistema mica a mica ha anat eixamplant-se fins a possibilitar la no dependència, en la majoria d'àmbits, dels programes del monopolista Microsoft.

Es fonamenta en llicències que seguint les normes del copyright garanteixen la llibertat dels continguts als seus usuaris. Ja siguin línies de codi font d'un programa o altres tipus de creacions, els usuaris ténen dret a gaudir i copiar els continguts. L'únic dret que no acostumen a tenir (depen quines llicències si que l'atorguen) és el de privar la llibertat dels altres usuaris en les modificacions successives (això és força específic del cas particular de la programació).

El que sempre es preserva és l'autoria i, a partir d'això, hi ha variants (per exemple permetre la lliure distribució d'una obra si no és amb fins comercials).


Això és el que han fet els hereus de Fèlix Cucurull. Fent possible a tothom la lectura textos d'aquest historiador i estudiós del fet nacional català.


Jo no el coneixia i, per tant no l'he llegit, encara. Però aplaudeixo iniciatives com aquesta que facin despertar nacionalment com a més gent possible, millor. I que conjuminin de forma pràctica part dels diversos clams de llibertat que comparteixo.

Si no sabeu què llegir, ja sabeu...I recordeu:


"No et limites a contemplar aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa.
No podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu."

V.Andrés Estellés