What is more, I am a Catalan.

dimecres, de maig 10, 2006

Després de tot plegat...ara NO?

Veient que Esquerra ha posat seny, per fi, i que defensarà la no conformitat amb l'estatut de la Moncloa; faré una reflexió sobre el vot negatiu ja que he trobat a faltar una argumentació raonada des de l'independentisme electoral català.

Compatriotes,

La gent, en general, està poc polititzada i molta no entén la ideologia ni el programa dels partits (cada cop menys rellevant pels condicionants del sitema liberal de mercats globalitzats). Tampoc en coneix una aspecte molt important: els antecedents recents i els històrics. I el que és pitjor, des d'una òptica nacional, és que es té molt poca idea de les essències del conflicte català amb l'estat francès i, sobretot, amb l'espanyol.

Us faríeu creus de la gent que pensa que Espanya (com a estat-nació) és anterior a la nació catalana. Quan és sabut que Catalunya i els altres territoris de parla catalana estaven units culturalment (i 'associats' políticament) des de feia més segles que els que fa que Espanya els té colonitzats.

Qui no coneix la història està condemnat a repetir-la. Diuen...

L'estatut actual data del 1979. És, per dir-ho d'alguna manera, un apèndix de la Constitución (de fet va ser possible demanar-lo per via d'una disposició de la carta magna d'aquesta, la seva, nación una grande, libre e indivisible de todos los espan~oles). No deixa de ser, però, l'herència del franquisme, perquè incorpora les vicissituds de la dubtosa transició cap a la democràcia. Que va acabar en l'actual Estat en forma de monarquia parlamentaria. És curiós tenir un rei proclamat en ple segle XX...Tope retro. Però tope, tope...medieval-retro, diria jo...

L'anterior estatut data de 1931 i es va idear sense retallades des del Principat (de Catalunya). A Madrid les van efectuar (el 1932), por justo derecho de conquista, suposo...Però sense la connivència dels polítics catalans (no com ara). El que va truncar aquell avenç és que aquell fet, precisament, va ser un dels detonants que féu que l'Espanya uniformista i conservadora s'alcés en armes en un cop d'estat que va desembocar en la guerra civil. Amb la victòria del feixisme tot plegat va acabar en uns quants decennis de repressió retrocés i l'intent enèsim d'aniquilació de la col·lectivitat catalana.

El ciutadà mitjà d'avui dia deu estar fins els nassos de tant 'Estatut'. Sobretot si no entén que el que es discuteix és la relació entre part d'una nació (la nostra) i Espanya. Els grans mitjans de comunicació no ajuden a fer un anàlisi en condicions de la conjuntura política i bombardegen amb declaracions i contradeclaracions de representants de les elits polítiques gairebé buides de contingut.

La campanya institucional pel referèndum de l'estatut es situa en la mateixa línia al llindar de la imparcialitat legal anunciant un espectacular salt en l'autogovern respecte a l'actual. Fer referència al present no és gaire bon punt de partida ja que després de 3 anys amb un ritme minvant de l'economia (socialment ni conta, es veu...) es volen passar per alt els creixents problemes que s'albiren en el futur proper en què estar sotmesos a un règim fiscal espoliatori ens condemna a unes misèries incertes.

Cal tenir clar que el nou Estatuto de Catalun~a és una Ley orgánica espanyola (apèndix de la Constitución -de nou...-). No és, per tant, un acte de sobirania del Parlament de fireta que tenim. Ni molt menys del poble català, que no està ni tot ell representat en el Parlament que declarava el Principat com a nació.

Aquesta és una reforma d'estatut (no un nou estatut) que a penes canvia res de la relació amb Espanya. Només renegocia algunes competències. El text "pulit" que ha tornat de Madrid, previsiblement ha de regir la comunitat autònoma que encasella el Principat durant una generació més, la nostra.

Les coses s'han fet desastrosament malament. La desconnexió entre polítics i societat ha sigut total tot i les iniciatives de participació del conseller eco-pijo-progre. Ha sigut un procés dirigit pels partits passant de la societat civil organitzada. Desapercebuda i adormida fins a les acaballes del procés, quan tot estava dat i beneït (tants anys de pujolisme és el que tenen...).

En el seu autisme institucional, els partits han fet un flac favor al poble tallant-se les ales abans d'anar a Madrid fiant-se de les promeses de 0-patatero i obeint les condicions del joc constitucional. I el salt endavant que se suposava que seria ha resultat un pas endavant amb les sabates lligades.

Mentrestant a Euskal Herria (la denominació de Terra Basca equivalent a Països Catalans, ambdós negats fins la sacietat pels uniformistes espanyols) amb l'adveniment de la fi d'E.T.A. es comença a dialogar pel tancament de l'època de violència i pel començament de l'època de pau en que els bascos i basques demanaran que siguin reconeguts com a poble i puguin exercir, com a tal, la seva sobirania. El famós dret de decidir tant temut pels 'demòcrates' espanyols.

Els bascos porten anys d'avantatge almenys en l'aspecte fiscal i ara parlen, ja, de sobirania i territorialitat (reconeixement de totes les comarques basques) mentre que els 'nostres' polítics discuteixen (pidolen) les competències aeroportuàries.

Cal que ens preguntem quines renúncies han fet els catalans perquè el reconeixement dels Països Catalans sigui expressament prohibit en la Constitución mentre que el reconeixement de l'adhesió de la comunitat de Nafarroa (Navarra) amb els altres territoris de parla basca hi sigui contemplada...(almenys per no tornar-les a fer)

Quan als vots possibles, exceptuant els minoritari 'blanc' i 'nul' i també exceptuant el previsiblement majoritari 'abstenció' (tan de bo no, o si), pot estar bé analitzar el 'si' i el 'no'.

El 'si' és el dels partits catalans de tota la vida. El dels regionalistes del cofoisme i del conformisme. Els del "quiero y no puedo". També és el dels sucursalistes espanyols. Els que deien que un 'no' al referèndum de la Constitución Europea significaria la fi del món i, en canvi, el 'si' significaria el reconeixement del català a instàncies europees. I encara esperem.

En el fons el 'si' també crec que és el del PP, que veu aquesta com a última oportunitat per mantenir atrapada Catalunya a Espanya almenys per uns anys més. No s'entén una oposició tan suïcida si no és que veuen les coses molt malament per a ells.

Quant al 'no'...Hi ha un no transversal contrari a acceptar un sostre baix d'autogovern per 25 anys més. Hi ha uns 'nos' perpetus, l'independentista revolucionari (que recordem que no té pràcticament representació política electoral als Països Catalans i si -tot i que il·legalitzada- a Euskal Herria). Hi ha 'nos' "de partit", com el d'ERC, que busca castigar el pacte de Mas amb Zapatero i hi ha un 'no' estratègic, que, mirant a Euskadi, no està disposat a acceptar una segona Transició amb un País Basc fregant la sobirania i una Catalunya amb agència tributària tutelada...

Aquest estatut, en cas d'aprovar-se serà una altra derrota dels catalans. I una pèrdua de temps ja que el llast de la Constitución farà que s'hagin de rediscutir molt traspassos de competències a instàncies del Tribunal Constitucional. Aquí qui hi guanya és Espanya, que ens tindrà lligats xuclant-nos impostos i abusant del territori per bastants anys més.

Per tant us convido a no conformar-nos, a estripar la baralla i a tornar a començar, que no ha estat res.

Salut i visca nosaltres.


"Allò que val és la consciència de no ser res si no s'és poble"
Vicent Andrés Estellés


NOTA: Malgrat alguna inexactitud (ja que ho he escrit tot de cap) això és la meva percepció del moment en què ens trobem. Si voleu llegir més (encara) un anàlisi d'algú més experimentat: http://www.tribunacatalana.cat/opinio.php?id=9208 i d'algú més erudit en dret constitucional http://www.avui.cat/avui/diari/06/mai/09/191361.htm

8 Comments:

  • Jo no soc ni vull ser baix cap concepte català... vols dir que si soc Mallorquí ara vendreu vosaltres (els catalans)a dir el que he o no he de ser.

    Doncs ara planteja't el mateix si jo fos Navarrés. Se suposa que si ara que jo m'hi trob tan be (recordem que a Navarra, com a Balears, no hi governa un partit nacionalista, per tant hi ha una majoria no nacionalista)m'estàs dient que vindran els Bascos a dirme el he o no he de ser?

    Vosaltres a casa vostra feis el hi volgueu, pero a casa nostra ni se vos ocorrega trucar-hi que no hi foteu res.

    Apa mussol, que ja saps que t'aprecio, pero tens idees...

    Per cert, ara vinc cap a Espanya i tenia pensat visitar un dia Barna, t'aviso i fem unes birres. Pero queda prohibit parlar de política, ok?

    By Anonymous Anònim, at 10 de maig, 2006 02:30  

  • Jo no sóc ni vull ser sota cap concepte espanyol.

    Fa tres segles van venir i des des llavors ens diuen als catalans del Principat, de ses Illes, del País Valencià i de la Franja què hem de ser (perquè tot i minoritzats per les successives migracions 'a la Mussolini' encara en quedem a tot el territori, de catalans).

    Els francesos si que han aconseguit, quasi, el complet genocidi de la identitat nord catalana. Però mica en mica...

    Resulta que costa força esborrar la identitat d'un poble amb segles d'història...

    I mira que n'hi havia que opinaven que cada 30 anys se'ns havia de bombardejar per recordar-nos-ho...

    Si no vaig errat en el passat ses Illes i el País Valencià tenien els seus propis furs (eren reialmes).

    Imaginat tants segles com fa i ja es tenia una visió tan 'federalista' de la convivència entre pobles. Ara la Constitució prohibeix explícitament la federació entre comunitats autònomes per culpa de la dreta valenciana. Per què, això?

    Qualsevol intent de fer creure que us volem annexionar sota un estat cemtralista català (tot i que durant la renaixença es va formular) és malintencionat i, probablement, nacionalista-espanyol.

    No crec que els bascos reclamin ses Illes com a Patria Basca...Si a Nafarroa ténen majoria els d'UPN, perquè no accepten una consulta popular? (Contemplada a la Constitución, per cert).

    El que passa és que saben molt bé que amb 1 segle de dictadures i ofensiva centralista durant la transició no esborraran el que porta segles configurant un poble.

    Res ha d'estar prohibit en democràcia. Tot és qüestionable. Parlant, un s'adona que els altres ténen part de raó.

    Em fa compassió la gent que amaga qui vota o que no vol parlar de política perquè s'avergonyeix del caràcter antidemocràtic dels seus plantejaments (Com en John, un nou company nordamericà de la feina. Que tindria un paper ben galdós a defensar...)

    Els problema de molts espanyols és que us negueu a parlar. A Espanya hi ha aquest greu dèficit democràtic. Ho diuen els intel·lectuals estrangers que estimen l'Espanya que podria ser i us negueu a deixar florir. Bressol de civilitzacions i pobles diversos.

    Amb l'allunyament de la por imposada per les successives invasions i dictadures les idees que comparteixo amb una multitud creixent de gent es faran valer democràticament.

    Les idees no són delicte. Els delictes d'opinió són propis de les dictadures.

    Salut, compare!

    By Blogger kapde, at 10 de maig, 2006 03:04  

  • Mira Kapde, te posis com te posis, jo nos cos catala de les illes, ok? jo soc mallorquí, t'agradi o no.

    Ens veiem a Barna.

    By Anonymous Anònim, at 10 de maig, 2006 15:36  

  • Hehehe...no et sulfuris...

    Tu tens un problema. I aquest problema es diu "No mos fareu catalans". (un clàssic de l'anticatalanisme blaver valencià).

    És molt típic de qualsevol sistema de dominació voler fer semblar les víctimes com a botxins...això és molt pervers. Al capdavall suposo que tot plegat ho fa la por i el no voler escoltar cap plantejament que no sigui el del discurs únic.

    Mai, sota cap concepte, t'obligaria a ser quelcom que no vulguis ser. Jo tinc molt clar que ets espanyol. Com ho és en Rafael Nadal, en Ferrero, l'Alejo Vidal-quadras i molts altres.

    El que els catalans no volem per nosaltres no ho volem per a ningú.

    Si la gent tingués tan clar com Esperanza Aguirre que Catalunya no és Espanya altre gall cantaria...

    Salut!

    By Blogger kapde, at 10 de maig, 2006 21:22  

  • Problema jo? Em sembla que el del problema el tens tu amic...

    Jo tenc clara la meva identitat, soc mallorquí, soc espanyol i també ciutadà del món.

    Tu en canvi lo únic que et consideres es català, pero no català de Catalunya no... sino català del mal anomenats "Països catalans", uns país (¿?) inexistent.

    Ara diga'm tú qui té el problema. Jo por a ser català tenc la mateixa que de ser basc, és a dir, cap ni una. Simplement es una cosa imposible.

    Per cert, t'has deixat un bon grapat de milions de persones que viuen a Catalunya, i son tan espanyols els que menciones, tu entre ells, per més que te queixis :)

    T'aviso per correu quan estigui per barna.

    By Anonymous Anònim, at 13 de maig, 2006 16:42  

  • Ei, m'agrada molt això de "visca nosaltres".

    Si no ho diem nosaltres... no ho dirà ningú més...

    By Blogger RTM, at 18 de maig, 2006 16:11  

  • Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    By Blogger kapde, at 18 de maig, 2006 16:51  

  • Clar que si...

    Encara que ens haguem de sentir dir que som espanyols tot i no sentir-ho (com molt aclaridorament ha acabat fent el meu estimat amic quetzal, pel que veig bastant infartat de blaverisme...), diguem ben alt:

    Visquen els catalans del món!

    Estem suficientment armats de raó per no haver de perdre el temps discutint amb els que no saben dialogar.

    Salut! ...i visca nosaltres.

    By Blogger kapde, at 18 de maig, 2006 16:55  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home